Kategórie: Spotrebné úvery

Veľký záujem o spotrebne úvery stále rastie

V úvode tohto roka sme mohli vidieť raketový nárast hypotekárnych úverov, dnes sa situácia rovnako pozitívne vyvíja aj pre spotrebne úvery, o ktoré nastal veľký záujem a odhaduje sa že bude aj naďalej rásť v nasledujúcom období . O veľký záujem a rast sa postarali hlavne úroky, ktoré sú dnes atraktívne nízke a kde najnižie úrokovej sadzby na trhu dosahujú aj 5 %, vďaka čomu si Slováci môžu výhodnejšie požičať napríklad na kúpu nového auta, rekonštrukciu bývania alebo nového vybavenia do domácnosti.

„Požičať si peniaze je aktuálne lacné pre banky, a teda aj pre ľudí. Úverovaniu nahráva aj rastúca ekonomika. Hlavným dôvodom, pre ktorý očakávame ďalší nárast poskytnutých spotrebných úverov, sú však najmä historicky najnižšie úrokové sadzby,“ povedal pre portál voFinanciach.sk výkonný riaditeľ pre obchod a marketing ZUNO banky Peter Lakata.

Ďalším pozitívnym faktorom je je aj lepšia situáciu na trhu práce. Počas apríla sa navýšil objem novo čerpaných spotrebiteľských úverov medziročne o 18,4% a v máji to už bolo o 41,2%. Počas prvého kvartálu Slováci čerpali nove spotrebné úvery v hodnote takmer 600 mil EUR.

„Nárast objemu čerpaných úverov spôsobili historicky najnižšie úrokové sadzby. Pri nových spotrebných úveroch sa priemerné sadzby dostali v marci na úroveň 10,86 %,“ vysvetľuje Juraj Dolný, riaditeľ odboru produktov Poštovej banky. P

Ak by sme si predstavili priemeru úrokovú sadzbu za cely trh, tak sa približuje na hranicu 10 %. V máji to bolo 10,14 % pričom spodná hranica úrokov na trhu sa pohybuje okolo 5 %.

Spotrebiteĺský úver

Spotrebiteľským úverom v zmysle zákona o spotrebiteľských úveroch je dočasné poskytnutie peňažných prostriedkov na základe zmluvy vo forme pôžičky, úveru, odloženej platby alebo obdobnej finančnej pomoci poskytnutej veriteľom spotrebiteľovi.

Za spotrebiteľské úvery sa nepovažujú najmä úvery, ktorých účelom je zabezpečenie bývania zabezpečené záložným právom k nehnuteľnosti; ani úvery, ktorých výška je menej ako 100 EUR a viac ako 75.000 EUR; ani úvery, ktoré sa musia  splatiť v lehote nepresahujúcej 3 mesiace a iné.

Zdroj: SBA

4.9/5 - (7 votes)
pozicky123

Som nezávislý porovnávač úverov a pôžičiek na Slovensku od bankových spoločností aj nebankoviek. Píšem informácie o aktuálnych info a novinkách z finančného segmentu.

Zdieľať
Autor
pozicky123

Najnovšie články

Rýchle pôžičky v roku 2024

Pokazená práčka, nečakane vysoký účet u veterinára, alebo mastný doplatok za ročné vyúčtovanie réžií: niekedy,…

7. marca 2024

Kde sa oplatí požičať peniaze

Peňazí nie je nikdy dosť a takmer vždy chýbajú. Je to tak prirodzené, ako to, že…

20. mája 2021

Malé pôžičky pred výplatou

Do výplaty zostáva týždeň a vám by sa zišla finančná injekcia. Túto situáciu pozná stále množstvo…

19. marca 2021

Účet zadarmo

Poplatky v bankách pijú krv asi každému z nás, najmä ak ide o poplatky spojené s vedením účtu. Mať…

21. januára 2021

Väčšina Slovákov si netvorí finančnú rezervu

Väčšina Slovákov nemá k dispozícii finančnú rezervu, ktorú by mohli použiť v prípade neočakávaných výdavkov.…

23. septembra 2020

Pandemický odklad splátok Slováci nerušia

Korona kríza doslova vypla celú ekonomiku. Zatvorené ostali všetky predajne okrem potravín, bary, reštaurácie, atď.…

31. augusta 2020