Kategórie: HypotékyNovinky

Nespokojní klienti zarábajú bankám ešte viac

Nespokojní Slováci zarábajú bankám milióny eur. Klienti, ktorí sú nespokojní s príliš drahou hypotékou máju od začiatku roka čoraz jednoduchšiu možnosť získať lacný úver. Tisícky Slovákov preto vo svojich bankách žiadajú o zníženie úrokovej sadzby alebo rovno odchádzajúcu do lacnejšej banky. Finančne domy veľmi pohotovo zareagovali na tuto situáciu s nenápadnými poplatkami. Banky si v súčasnej dobe berú poplatky od ľudí za zmenu zmluvných podmienok, predčasne splatenie úveru, spracovanie žiadosti o uver či poskytnutie úveru. V praxi to môže znamenať, že to čo Slováci ušetria na nižších úrokoch preplatia na bankových poplatkoch.

Banky rátajú s tým, že klienti odchádzajúci k lacnejšej konkurencii musia svojej predošlej banke zaplatiť poplatok vo výške 1 % z objemu nesplatenej hypotéky, čo je napríklad pri 100 tisícovej hypotéke jednorazový poplatok 1000 EUR. Zároveň klienti by mali brať na vedomie, že svoje poplatky si môže vybrať aj nová banka s nižším úrokom. V takýchto prípadoch si niektoré banky účtujú za spracovanie žiadosti o uver poplatok vo výške 0,8% z poskytnutého úveru. Pri hypotéke vo výške 100 tisíc EUR tak jednorazový poplatok predstavuje 800 EUR. Väčšina bank poskytuje spracovanie žiadosti o uver bezplatne ale inkasuje poplatky za poskytnutie úveru. V niektorých bankách minimálna výška tohto poplatku začína na sume 150 EUR a vrchná hranica až na sume tisíc eur.

Chcete výhodnú pôžičku na mieru ešte dnes?

  • jednoduchá nezáväzná žiadosť dostupná pre každého
  • bez nutnosti ručiteľa
  • bezpečné a diskrétne vybavenie

Chcete výhodnú pôžičku na mieru ešte dnes?

  • jednoduchá nezáväzná žiadosť dostupná pre každého
  • bez nutnosti ručiteľa
  • bezpečné a diskrétne vybavenie

„Finančné domy dnes vo veľkom zarábajú na poplatkoch súvisiacich so snahou ľudí o zníženie úrokov na hypotékach,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Obozretní klienti sa väčšine bankových poplatkov môžu vyhnúť. „V deň ukončenia fixácie úrokovej sadzby si banky nemôžu za prenos hypotéky účtovať žiadne poplatky súvisiace s predčasným vyplatením hypotéky. Vstupným poplatkom súvisiacim s poskytnutím úveru sa zas dá vyhnúť v prípade využitia akcie niektorej súkromnej banky,“ dodal Ovčarik. Banky teda zarábajú na ľuďoch, ktorí sa snažia mať čo najnižšie úroky na hypotékach.

Vyskúšajte našu hypotekárnu kalkulačku

5/5 - (2 votes)
pozicky123

Som nezávislý porovnávač úverov a pôžičiek na Slovensku od bankových spoločností aj nebankoviek. Píšem informácie o aktuálnych info a novinkách z finančného segmentu.

Najnovšie články

Ktorá online pôžička je najvýhodnejšia?

So žiadosťou o úver už nemusíte chodiť do banky. O pôžičku môžete požiadať rýchlo a…

16. mája 2024

Rýchle pôžičky v roku 2024

Pokazená práčka, nečakane vysoký účet u veterinára, alebo mastný doplatok za ročné vyúčtovanie réžií: niekedy,…

7. marca 2024

Kde sa oplatí požičať peniaze

Peňazí nie je nikdy dosť a takmer vždy chýbajú. Je to tak prirodzené, ako to, že…

20. mája 2021

Malé pôžičky pred výplatou

Do výplaty zostáva týždeň a vám by sa zišla finančná injekcia. Túto situáciu pozná stále množstvo…

19. marca 2021

Účet zadarmo

Poplatky v bankách pijú krv asi každému z nás, najmä ak ide o poplatky spojené s vedením účtu. Mať…

21. januára 2021

Väčšina Slovákov si netvorí finančnú rezervu

Väčšina Slovákov nemá k dispozícii finančnú rezervu, ktorú by mohli použiť v prípade neočakávaných výdavkov.…

23. septembra 2020